Thai Chili Paprika – Számos fajta esik a thai paprika világába

A chili paprikák tucatnyi fajtája a thai paprika kategóriájába tartozik. Mindegyikük közös tulajdonságokkal, színekkel és általános hővel rendelkezik. És emiatt várható egy kis zűrzavar – és ez teljesen rendben van! A thai paprikának címkézett chiliből általában azt kapja, amit keres (szilárd erősséget és ízt).

  • SHU:  50 000 – 100 000 SHU
  • Származás:  Thaiföld
  • Capsicum fajok:  Annuum
  • Jalapeño referencia:  40-szer erősebb
  • Használata:  Kulináris
  • Méret:  Kb. 4-8 cm hosszú
  • Íz:  gyümölcsös

Mennyire erős a thai chili?

Ezek a chilik a „meglehetősen erős” tartományba esnek, ami tudományos értelemben körülbelül 50–100 000 SHU-t jelent. Ez körülbelül a jalapeno átlagos erősségének 23-szorosa. De valójában ők vannak az alsó fokán annak, amit te csípős paprikának neveznél. Jellemzően körülbelül háromszor kevésbé fűszeresek, mint egy habanero.

Hogy hívják még a thai paprikát?

Mint említettük, rengeteg fajta létezik, és hogy még nagyobb legyen a zavar, egyes fajtáknak több neve is van. Valószínűleg a legismertebb név a madártávlatból származó chili, változatos nevekkel, például thai sárkánypaprika, afrikai ördög chili, kongói chili, phrik khi nu (Thaiföldön) és cili padi (Malajziában), és sok más néven is ismert.

A csokor talán legmegfelelőbb neve a thaiföldi sárkánypaprika. Ezeknek a chiliknek van némi tüzük, érésükkor vörösek (mint a sárkány lehelete), és formájuk (4-8 cm hosszú, vékony és ívelt) még egy sárkány karmára is hasonlít. 

Hogyan fogyasztják a thai paprikát?

Ezek a chilik természetesen sok thai és ázsiai ételbe elengedhetetlenek, köztük sok fűszeres levesbe. Rengeteg receptet talál ázsiai és thai szakácskönyvekben, amelyek ezeket a fűszeres paprikákat igénylik.

A thai chili felhasználásával sok termék található, a paprikapehelyektől és az csípős mártásoktól a pácokig és a chiliporokig. Ezek nagyon népszerűek a csípős rúgásuk miatt.

Hol lehet thai paprikát venni?

Sok nagy élelmiszerboltban thai chili kerül forgalomba, ha nem is a friss termékek részlegén, de legalább az áruház nemzetközi részlegeiben konzervek formájában. Vagy online kiskereskedőkön keresztül megvásárolhatja a thai chili magokat, a nyers paprikát és mindenféle csípős szószt. 

A Thai Chili nem csupán egy megálló a habanero felé vezető utunkon. A Thai Chili elengedhetetlen összetevője egy egész sor egyedi és ízletes keleti ételnek. Ha szeretne rendelni, kattintson az alábbi linkre:

További chili vetőmag kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó