Bolgár Répa chili paprika: beszerzés és felhasználás

Hegyes formájával és élénk narancssárga héjával a bolgár répa chili – más néven shipka vagy csípős sárgarépapaprika – összetéveszthetetlen. Még egy kicsit ropogósabb is, mint a többi chili, ami nagyszerűvé teszi a sütéshez és a pácoláshoz. Ráadásul színes héja és gyümölcsös íze remek salsákban és salátákban.

  • Scoville (SHU):  5000 – 30.000
  • Származási hely:  Bulgária
  • Capsicum fajok:  Annuum
  • Jalapeno referenciaskálán:  Egyenlő vagy akár 12-szer erősebb
  • Felhasználás:  kulináris
  • Méret:  Körülbelül 8-10 cm hosszú
  • Íz:  édes, gyümölcsös, ropogós

Mennyire erős a bolgár sárgarépapaprika?

Sok vita folyik ennek a chilinek a fajtájáról. Egyes jelentések szerint 2500-5000 SHU, míg mások 50-100.000-et (a csípős thai paprikával megegyezően). A valódi tartomány valószínűleg 5000 és 30 000 SHU között van. Ez a bolgár répa chilit egyértelműen a csípős paprikák közepes tartományába helyezi – legalábbis a jalapeno ereje és a cayenne paprika körüli csúcsokkal. Ez erős, de nem olyan csípös, hogy csak a szélsőségeket kedvelőkre korlátozza a használatát.

Mi van a története mögöttük?

Ez a paprika nem meglepő módon Bulgáriából származik. A bolgár sárgarépapaprikát „csípős sárgarépapaprika”-nak nevezik (ismét nyilvánvaló okokból). Közismert nevén shipka paprika is, bár egyesek a shipka-t és a bolgár répapaprikát két különböző chili típusnak tekintik.

Nagyon hidegháborús eredetű története van. A pletykák szerint ezt a chilit az 1980-as években csempészték ki a vasfüggöny mögül, és azóta is egyre népszerűbb, mint főtt chili és mint díszpaprika növény. A 8-10 cm hosszúra növő narancssárga színű chili nagyon drámai megjelenést kölcsönöz, ami nagyszerű látványt nyújt a kerti tereprendezéshez.

Milyen ízű bolgár répa chili?

Három szó jellemzi legjobban a Bolgár Répa Chili-t: erős, ropogós és gyümölcsös. A bolgár répa chilipaprikát ropogtatja, ami különlegessé teszi unokatestvérei között a paprikaskálán. A ropogós héj miatt ezek a chilik kiválóan alkalmasak pácolásra és sütésre.

A gyümölcsösség és a narancssárga árnyalat kiválóvá teszi ezt a chilit szószokhoz, salsákhoz és salátákban. Valójában sokan, akik kipróbálják a bolgár répapaprikát, úgy érzik, hogy ez az egyik legízletesebb chili, amit valaha kóstoltak. Édessége hasonlít a Scoville-skálán jóval feljebb található chilipaprikához, mint a habanero és a scotch bonnet paprika, így izzadás nélkül kapod az ízt. Hát… legalábbis nem annyi izzadság. 

Hol lehet bolgár répa chili paprikát venni?

Ez a chili a termelők kedvence, de nehéz megtalálni a helyi szupermarketben. Nézz körül a termelői piacokon de vetőmagok széles körben elérhetők az interneten és ez a chili még konténerben is jól termeszthető. Ha bolgár répa chili paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó