Mivel helyettesíthető a kakaópor?

A kakaópor egészséges módja annak, hogy ételeihez erős csokoládéízt adjunk, de nem minden élelmiszerboltban kapható. Ezen túlmenően, erőteljes íze lehet szerzett íz. Ha olyan helyettesítőt szeretne, amely a kakaópor számos vagy összes előnyét biztosítja hátrányok nélkül, fontolja meg az alábbi kakaópor-helyettesítők egyikét.

A legjobb megoldás: Hollandiában feldolgozott kakaópor

A holland feldolgozott kakaóport lúgos oldattal mosták, hogy semlegesítsék a savasságát. Az eredmény egy kevésbé keserű és gazdagabb ízű kakaó. Ráadásul a holland feldolgozott kakaó a kakaópor más formáihoz képest sötétebb színű. A holland feldolgozott kakaó antioxidáns tartalmát tekintve jobban hasonlít a kakaóporhoz, mint a többi kakaópor. Ez azért fontos, mert az antioxidánsok az egyik oka annak, hogy az emberek kakaóport használnak.

Annak ellenére, hogy a kakaópor egy antioxidáns szuperélelmiszer, amelynek oxigéngyök-abszorpciós kapacitása (ORAC) 95 500 µmol/100 g, a holland kakaó pontszáma még mindig lenyűgöző, 40 200 µmol. Ez jóval magasabb, mint más szuperételeknél, mint például az acai bogyóknál, amelyek ORAC pontszáma 18 500 µmol.

A kakaópor helyettesítésére használhatja a holland feldolgozott kakaóport, de ne feledje, hogy a kakaópor minimális feldolgozáson ment keresztül, és ennek eredményeként nagyon erős. Használjon kétszer annyi holland feldolgozott kakaót, mint amennyit a receptje a kakaóporhoz igényel. Vegye figyelembe azt is, hogy mivel az ilyen típusú kakaópor savasságát semlegesítették, nem lép reakcióba lúgos kelesztőszerekkel, például szódabikarbónával. Ehelyett sütőport kell használnia.

Egy tisztességes második választás: kakaópaszta

A kakaópaszta nagyszerű módja annak, hogy természetes kakaóízt és -illatot adjon a kakaópor által okozott keserűség nélkül. A kakaópaszta zúzott és cseppfolyósított kakaóbabból áll. A folyadék szobahőmérsékleten megszilárdul a magas kakaóvaj tartalma miatt. A bab zúzására használt eljárás nem jár hő használatával, ami azt jelenti, hogy nem befolyásolja a kakaóbab tápanyagait.

A kakaópaszta még mindig tartalmazza az összes zsírt, ellentétben a kakaóporral. Ez azt jelenti, hogy a receptben szereplő egyéb zsírokat módosítani kell, hogy kompenzálják a kakaópasztában lévő zsírt.

Mivel a kakaópaszta több mint 50 százaléka kakaóvaj, többet kell belőle felhasználnia, mint amennyit a receptje a kakaóporhoz előír. Használjon kétszer annyi kakaópasztát, mint amennyi a kakaóporhoz megadott receptje szerint.

Egy csipetnyiben: Természetes kakaópor

A természetes kakaópor hasonlít a kakaóporhoz, mivel mindkettőből eltávolították a zsírt, és egyiket sem dolgozták fel hollandiai. Ez azt jelenti, hogy a természetes kakaópor megőrzi savasságát, és pontosan úgy használható, ahogyan a kakaóport használnád; például szódabikarbónával is használhatod. A kezeléséhez felhasznált hőmennyiség tekintetében különbözik a kakaóportól.

A természetes kakaóport 300 Fahrenheit fokos hőmérsékleten dolgozzák fel; A kakaópor feldolgozása során nem haladhatja meg a 104 Fahrenheit-fokot. Ez segít megőrizni az antioxidánsokat és az enzimeket, amelyek felelősek a szuperélelmiszer státuszáért.

Használjon kétszer annyi természetes kakaóport, mint amennyit a receptje megkövetel a kakaóporhoz.

Egyéb alternatívák

A szentjánoskenyérport régóta használják kakaó alternatívájaként, és hasonló megjelenést és ízt, valamint jó néhány tápanyagot biztosít. A legtöbb kakaóport igénylő ételhez használható.