Mivel helyettesíthető a babpasztás chiliszósz (Toban Djan)?

A Toban djan a doubanjiang másik kifejezése. A doubanjiangnak ezt a változatát leggyakrabban Szecsuán kedvenc babpasztájának Lee Kum Kee változatához kötik. A Lee Kum Kee egy hongkongi cég. Ha alternatívákat keres, több lehetőség közül választhat attól függően, hogy mit főz. Íme néhány a legjobb babpasztás chiliszósz helyettesítők közül.

A legjobb megoldás: Pixian doubanjiang

A Pixian doubanjiang a szecsuáni babpaszta egyik típusára utal. Abban különbözik a toban djantól, hogy a toban djan kifejezést leggyakrabban a szósz kantoni változatára használják. A Pixian verzió Pixianból származik, egy szecsuáni kerületből. Megvan az az autentikus íze, amelyre szüksége lesz, ha otthoni szecsuáni ételeket szeretne készíteni.

A Pixian doubanjiangra van szüksége, ha azt szeretné, hogy a szecsuáni klasszikusok, például a mapo tofu változata az igazi íze legyen. Kevésbé lesz ideális, ha a szecsuáni ételek kantoni változatait próbálja megismételni.

Egy megjegyzés: Van egy jelentős hátránya, hogy nehéz lehet megtalálni néhány helyi ázsiai élelmiszerboltban. Vegye figyelembe, hogy ez a verzió észrevehetően dögösebb lesz, mint a Lee Kum Kee kereskedelmi toban djanja, és durvább textúrája is lesz.

Egy másik jó választás: Ssamjang

Egy koreai szósz, amely magában foglalja mind a doenjang-ot – egy fermentált szójababpasztát –, mind a gochujang nevű chili pasztát, a ssamjangban sok minden megtalálható a toban djantól. Megvan benne a chili paprika hője és az erjesztett szójabab sóssága, valamint a toban djanhoz hasonló umami.

A Ssamjang a ssam nevű koreai street food pakolás fűszeres szószából származik. Azóta általános fűszerként vált népszerűvé. Elkészítheti saját ssamjangját, ha hozzáférése van a doenjanghoz és a gochujanghoz, vagy megvásárolhatja a sok ázsiai élelmiszerboltban kapható kereskedelmi verziók egyikét.

A Ssamjang észrevehetően édesebb, mint a toban djan, ami egyes recepteknél nemkívánatos lehet.

Egy csipetnyiben: Feketebab szósz

A feketebab szósz douchival készül, ami más néven fermentált feketebab. A legtöbb változat fokhagymával lesz ízesítve, akárcsak a toban djan. Bármelyik verzió helyettesítheti a toban djant, de a lehető legközelebbi párosítás érdekében keresse azt a fajtát, amely chili olajat is tartalmaz, mivel az egy kis meleget kínál.

A feketebab szószt a szecsuáni ételekhez ugyanúgy használják, mint a toban djant. Csípős és jellegzetes ízt ad az ételeknek, és íze kissé határozottabb lehet, mint a toban djan, ezért érdemes kevesebbet használni belőle, mint amennyit a receptje megkövetel a toban djanhoz. Hasonló erős umami ízt és sósságot kínál. A feketebab szósz viszonylag népszerű Kínán kívül, és valószínűleg sok jól felszerelt nyugati élelmiszerboltban is kapható lesz. Alternatív megoldásként feketebabszószt is készíthet a semmiből, ha van douchi.

Egyéb alternatívák

A koreai fermentált szójababterméket, a doenjang-ot gyakran használják a doubanjianghoz. Az erjesztett szója íze mellett sok koreai ételben a sósság és az umami forrása. Pörköltek, levesek és rántások kedvelt kiegészítője. A toban djanhoz hasonlóvá teheted, ha hozzáadsz egy kis chili olajat.