Beaver Dam Paprika felhasználási útmutató

Ha a chili paprikára gondol, nem biztos, hogy Wisconsin jut az eszébe. De van egy rejtett kincs a kanadai határ közelében, nagyon találó névvel. A Beaver Dam paprika – amelyet magyar bevándorlók hoztak az államba – csekély, de hűséges követői vannak. Hosszú formájuknak, széles válluknak, enyhe csípősségüknek (500-1000 SHU) és enyhén édes ízüknek köszönhetően töltelékhez és grillezéshez éppúgy alkalmasak, mint levesekhez és gulyásokhoz aprítva.

  • Scoville (SHU):  500 – 1000 SHU
  • Származási hely:  Egyesült Államok (Wisconsin)
  • Capsicum faj:  Annuum
  • Jalapeno referenciaskálán:  3-40-szer enyhébb
  • Felhasználás:  kulináris
  • Méret:  Körülbelül 15-22 cm hosszú, kúpos
  • Íz:  édes

Mennyire csípős a Beaver Dam paprika?

Ez a chili körülbelül olyan enyhe, mint a pimento paprika. Körülbelül 500-1000 SHU-val rendelkezik. Sokan „paprikásnak” nevezik az erejét, és ez jó meghatározás, mivel a pimentó gyakran az enyhe paprika alapja. A Jalapeno referenciaponthoz képest a Beaver Dam paprika 3-40-szer enyhébb. Sokkal közelebb áll a kaliforniai paprikához (nulla csípősség), mint a jalapeno erejéhez. Még a népszerű enyhe poblano paprika is erősebb, ami 1000 SHU-tól kezdődik.

De bár enyhe, úgy tűnik, hogy az ereje lassan érződik. Eltart egy ideig, amíg beindul, de aztán hajlamos leragadni, így ezek az enyhe chilik meglepően ízletesek a fűszeres ínyencségekhez.

Hogy néz ki külsőre?

Gyönyörű óriások ezek a chilik, az biztos. 15-22 cm hosszúra nőhetnek. Ez a Cowhorn chili mérete. A meredek ívű és vékony profilú Cowhorn chilivel ellentétben a Beaver Dam inkább poblano-ra vagy kaliforniai paprikára hasonlít, legalábbis a vállakban. Széles fő ürege van, majd egy pontig elvékonyodik. Színben a Beaver Dam paprika ugyanazt az érési mintát követi, mint a legtöbb paprika. Idővel az élénkzöldről a vörös és narancssárga árnyalataira váltanak teljes érettségben.

Hogyan került a Beaver Dam paprika Wisconsinba?

Mint a legtöbb chili esetében ezt is a magyar bevándorlók hozták magukkal. 1912-ben egy bevándorló családja (a Hussli család) érkezett a wisconsini Beaver Dam-be, és hozták kedvenc paprikájuk magjait is.

Azóta helyi kincsként kezelik, jellegzetes ízük és regionális használatuk pedig a Slow Food ízládáján helyezte el őket. Az „Ark of Taste” a regionálisan egyedülálló és veszélyeztetett élelmiszerek listája szerte a világon, amelyek a kihalás veszélyében vannak. Célja a tudatosság és a használat növelése. Mondanom sem kell, ha Ön chilipaprika-termesztő vagy fűszeres ételek kedvelője, érdemes támogatni ezt az egyedülálló paprikát.

Ha szeret utazni, hogy megkóstolhassa az egyedülálló fűszeres ételeket, akkor érdemes a wisconsini Beaver Dam városába menni az éves Beaver Dam Pepper fesztiválra.

Milyen ízű?

A fent említett lassú csípősségen túl egy enyhe édesség jellemzi, ami ismét az általános édespaprikára emlékeztet. Nagyon jól fogyasztható és sokoldalú ízű, a szendvicsektől a töltött chilis ételekig mindenhez jó.

Hogyan használd ezt a paprikát?

A hátterét tekintve nyugodtan feltételezhető, hogy a Beaver Dam paprika nagyon jól passzol a magyar konyhához, legyen szó gulyásról vagy más főételről. 

Mint már említettük, széles falakkal kiváló paprika töltéshez. Nagyon szépen grillezhető, szendvicsekhez vagy köretként is jól használható. A Beaver Dam paprika jól pácolható, így rengeteg felhasználási mód áll a rendelkezésünkre.

Hol lehet Beaver Dam paprikát venni?

Nem a helyi élelmiszerboltban, az biztos. Lehet, hogy a Beaver Dam paprikát nem könnyű megtalálni, de egyike azoknak a különleges regionális chiliknek, amelyekért érdemes keményen dolgozni. Ha Beaver Dam paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó