Fejeskáposzta termesztési útmutató

Fejeskáposzta (Brassica oleracea var. capitata) egy népszerű zöldség, amelyet széles körben termesztenek Magyarországon és más helyeken is. Gazdag ízével és tápanyagtartalmával rendkívül népszerű az étkezésben és számos étel alapanyaga. Ha te is szeretnél fejeskáposztát termeszteni, itt van egy részletes útmutató a magvetéstől a szüretig bezárólag.

Vetőmagok beszerzése és ültetése:

A fejeskáposzta termesztése a vetőmagokkal kezdődik. A minőségi vetőmagok beszerzése fontos az egészséges és erős növények termesztéséhez. A vetőmagokat megbízható forrásból szerezzük be, lehetőleg olyan helyről, ahol friss és fajtatiszta magokat kínálnak.

A fejeskáposzta vetőmagokat általában előre kapható csomagokban vagy címkézett tasakokban lehet megvásárolni. A csomagokon vagy tasakokon található információk alapján válasszunk olyan fajtát, amely megfelel az adott terület klímájának és igényeinek.

A fejeskáposzta magvetése általában februárban vagy márciusban kezdődik a benti palántanevelőben vagy cserépben. A magokat helyezzük el a talajban a megfelelő mélységben, és tartsuk nedvesen, amíg a palánták megjelennek. Amikor a palánták elérik a megfelelő méretet, körülbelül 4-6 hetes korban, készülhetünk a palánták ültetésére a szabadföldbe.

Tipp: Ha kicsi a hely a palántanevelőben, akkor közvetlenül is el lehet vetni a magokat a szabadföldre a megfelelő időben, de figyeljünk arra, hogy a föld már kellően felmelegedett legyen a megfelelő csírázáshoz.

Palánták nevelése és ültetése:

A fejeskáposzta palánták nevelése fontos lépés a sikeres termesztéshez. Amikor a palánták elérik a megfelelő méretet, készülhetünk az ültetésre a szabadföldbe.

Először válasszunk ki egy megfelelő helyet a fejeskáposzta számára. A fejeskáposzta szereti a napos, jó vízelvezetésű talajt, és kerüljük az olyan területeken, ahol korábban más keresztesvirágúak (pl. brokkoli, karfiol) termesztése történt, mivel ezek hasonló betegségekre fogékonyak, és a talajban maradt kórokozók könnyen átterjedhetnek a fejeskáposztára.

A palántákat ültessük át a szabadföldbe, amikor már nincs fagyveszély, általában április vagy május közepén. A palántákat ültessük 40-60 cm-es távolságra egymástól, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez és fejlődéshez. Ássunk egy mély és széles lyukat a palánta számára, helyezzük be a palántát a lyukba úgy, hogy a gyökerek jól elhelyezkedjenek, majd takarjuk be a talajjal, és tömörítsük meg körülötte.

Tipp: Érdemes a palántákat előzőleg megszoktatni a kültéri körülményekhez, például fokozatosan kitenni őket a szabadföldi körülményeknek, hogy a palánták ne szenvedjenek sokkot az átültetés után.

Növekedési szakaszok:

A fejeskáposzta növekedési ciklusa körülbelül 75-100 napig tart, és négy fő szakaszból áll: növekedési, fejlődési, virágzó és terméshozó szakasz. Mindegyik szakaszban más jellemzőkkel rendelkezik, ezért fontos a megfelelő gondozás és figyelem az adott szakaszokban.

 • Növekedési szakasz: Az ültetéstől a fej kialakulásáig tartó időszakot nevezzük növekedési szakasznak. Ebben az időszakban a növények fejlődnek, növekednek és erősödnek. Fontos a rendszeres öntözés, hogy a talaj mindig kellően nedves legyen, de ne áztassuk el, mivel a fejeskáposzta nem szereti a vízállást. A gyomokat is rendszeresen távolítsuk el, hogy ne versenyezzenek a tápanyagokért és a vízért a növényekkel.
 • Fejlődési szakasz: Ebben az időszakban a fejeskáposzta már kialakítja a fejét, ami a növény központi része. Fontos, hogy ebben az időszakban is folytassuk az öntözést, figyeljünk a kártevők és betegségek elleni védelemre, valamint rendszeresen tápláljuk a növényeket. A fejeskáposzta tápanyagszükséglete magas, különösen a nitrogén, foszfor és kálium iránt. Az alacsony nitrogén szint gátolhatja a fej kialakulását és kisebb fejekhez vezethet. A foszfor és kálium pedig fontos a gyökér- és hajtásfejlődéshez, valamint a termés minőségéhez. Használjunk minőségi komposztot vagy szerves trágyát a talaj gazdagítására, és adagoljunk műtrágyát a növények szükséglete szerint.

Tipp: A fejeskáposzta szereti a meleg, napos helyet, így válasszunk olyan területet, ahol elegendő napfény éri a növényeket a napi 6-8 órában.

 • Virágzó szakasz: Ebben az időszakban a fejeskáposzta kifejti virágzatait, amik kis, sárga virágokból állnak. A virágok beporzására leggyakrabban rovarok, például méhek és pillangók segítenek, de ha kevés a beporzó rovar a környéken, kézzel is segíthetünk a beporzásban. A virágokat ne távolítsuk el, mert azokból a fejek fejlődnek ki.
 • Terméshozó szakasz: Amikor a virágzatok elhervadnak, és a fejek kialakulnak, elkezdődik a terméshozó szakasz. A fejek lassan növekednek, és érik. Ebben az időszakban folytassuk az öntözést, gondoskodjunk a megfelelő tápanyagellátásról, valamint a kártevők és betegségek elleni védelemről.

Virágzás és terméshozatal:

A fejeskáposzta virágzása és terméshozatala az éves növényi ciklus utolsó szakasza. A növények a megfelelő gondozás és környezeti feltételek mellett kezdik meg a virágzást, majd a termések kialakulása következik. Az alábbiakban néhány fontos tipp található a virágzás és terméshozatal időszakára:

 • Porzás: A fejeskáposzta porzással szaporodik, tehát a virágzás idején fontos a megfelelő porzási feltételek biztosítása. A káposztafélék általában önporzóak, azonban a rovarok, például a méhek és a lepkék segíthetnek a hatékonyabb porzásban. Tájoljuk az ültetvényt olyan területre, ahol sok rovar található, vagy telepítsünk beporzó növényeket a környékre, hogy vonzzuk a beporzó rovarokat.
 • Szüret: A fejeskáposzta érett állapotban szedhető le. Az érettséget az alaplevelek közötti fej szorossága és a fej súlya alapján lehet felismerni. Az érett fejeskáposztának szilárd és sűrű fejeknek kell lennie, amelyek a kezünk alatt nem engednek be. Használjunk éles kést vagy metszőollót a fej levágásához, hogy minimalizáljuk a sérüléseket és a szennyeződéseket a fejen.

Betegségek és kártevők elleni védekezés:

A fejeskáposzta érzékeny lehet különböző betegségekre és kártevőkre. A megelőzés és a rendszeres ellenőrzés segíthet megakadályozni a betegségek és kártevők súlyos megtámadását. Itt vannak néhány tipp a betegségek és kártevők elleni védekezésre:

 • Megfelelő tápanyag- és vízellátás: A megfelelő tápanyag- és vízellátás erősítheti a növények ellenálló képességét a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Az optimális talaj pH és tápanyag szintek fenntartása, valamint a megfelelő öntözési gyakorlatok betartása fontos a növények egészséges fejlődéséhez és ellenálló képességének erősítéséhez.
 • Kórokozók és kártevők elleni védekezés: A fejeskáposzta ellen több betegség is támadhat, például a káposztalégy, a káposztamoly, a káposztalepke és más kártevők, valamint gombás és vírusos betegségek. A megelőzés és az időben történő kezelés fontos a betegségek és kártevők terjedésének megakadályozásához. Használjunk természetes vagy vegyi anyagokat tartalmazó rovarölő és gombaölő szereket a kártevők és betegségek elleni védekezéshez, azonban mindig tartsuk be az alkalmazásukra vonatkozó előírásokat és óvintézkedéseket.
 • Biológiai védekezés: A biológiai védekezési módszerek hatékonyak lehetnek a fejeskáposzta betegségek és kártevők elleni védekezésben. Például bevezethetünk természetes ellenségeket, mint például hasznos rovarok (pl. katicabogarak, lacewing lárvák), amelyek megtámadhatják a káros kártevőket. Az organikus növényvédő szerek, mint például a neem olaj vagy a Bacillus thuringiensis (Bt) baktérium alapú készítmények, is hasznosak lehetnek a káros kártevők elleni védekezésben.
 • Megfelelő távolság megtartása: A fejeskáposzta növények közötti megfelelő távolság megtartása is fontos a betegségek terjedésének megelőzésében. A túl sűrű növényállomány megnövelheti a nedves környezet kockázatát, ami kedvező környezetet teremthet a gombás betegségek számára.
 • Gyomirtás: A gyomirtás is fontos része a fejeskáposzta gondozásának. A gyomok konkureálhatják a növényeket a tápanyagokért, a vízért és a napfényért, valamint elősegíthetik a betegségek terjedését. Rendszeresen távolítsuk el a gyomokat a növények közvetlen közeléből, használjunk mulcsozást vagy gyomirtó szereket, hogy minimalizáljuk a gyomok jelenlétét a fejeskáposzta ültetvényben.

Gondozás:

A fejeskáposzta gondozása fontos a sikeres termesztés érdekében. Az alábbiakban néhány fontos gondozási tevékenységet mutatunk be:

 • Öntözés: A fejeskáposzta mélyreható öntözést igényel, hogy a gyökerek elérjék a nedvességet. Legjobb, ha a talaj felső 2,5-5 cm rétege kissé szárad ki az öntözések között, majd alaposan öntözzük be a talajt. Ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk túl szárazra vagy túl vizesre a talajt, mert ez negatívan befolyásolhatja a fejeskáposzta fejlődését és minőségét.
 • Gyomirtás: A gyomok elszívják a fejeskáposzta tápanyagait és vizét, és versenyeznek a növényekkel a helyért a talajban. Fontos rendszeresen gyomlálni a fejeskáposzta környékét, hogy megakadályozzuk a gyomok elburjánzását és a növények versenyhelyzetbe kerülését.
 • Tápanyag-utánpótlás: A fejeskáposzta igényli a megfelelő tápanyagokat a növekedéshez és a terméshozamhoz. A vetést megelőzően érdemes elvégezni a talaj tesztelését, hogy meghatározzuk a talaj tápanyag szintjét, és szükség szerint pótoljuk a hiányzó tápanyagokat. Általánosságban a fejeskáposzta számára fontos a nitrogén, foszfor és kálium, valamint más nyomelemek, például kalcium, magnézium és bór. Használjunk kiegyensúlyozott, lassú felszabadulású műtrágyákat vagy szerves trágyákat a növények táplálására, és kövessük az adagolási utasításokat.
 • Megfelelő térköz és ritkítás: A fejeskáposzta növekedése során szüksége van elég helyre a fejlődéshez és a megfelelő méretű fejek kialakulásához. Ültetéskor tartsuk be a megfelelő növénytávolságokat, amelyek függnek a fejeskáposzta fajtájától és a termőhely adottságaitól. Ha a növények túl közel vannak egymáshoz, ritkítsuk ki őket, hogy elegendő hely jusson minden növénynek a fejlődéshez.
 • Támrendszer: A fejeskáposzta egyre nehezebb fejei miatt támrendszerre is szüksége lehet, hogy támogassa a növényeket és megakadályozza a szárak megtörését vagy a fejek leszakadását. Használjunk támaszrudakat vagy más támrendszerrel ellátott szerkezeteket a fejeskáposzta támogatására, különösen akkor, amikor a fejek már kialakultak.

Betakarítás és tárolás:

A fejeskáposzta betakarítása akkor történik, amikor a káposztafejek kellően megnőttek, de még nem repedtek szét vagy nem váltak túl puhává. A megfelelő időpontot azonosíthatjuk a fejek méretének és sűrűségének alapján. A betakarított káposztafejeket célszerű azonnal felhasználni vagy rövid időn belül fogyasztásra vagy tárolásra előkészíteni.

A fejeskáposzta tárolása fontos, hogy megőrizzük a frissességét és ízét hosszabb ideig. Az optimális tárolási körülmények a következők:

 • Hűvös és száraz hely: A fejeskáposzta optimális hőmérséklete a tárolás során 0-1 °C között van, ezért célszerű hűvös helyen tárolni, például a hűtőszekrényben vagy egy hűvös pincében. A helyiség száraz legyen, hogy megelőzzük a penészképződést és a rothadást.
 • Légmentes tárolás: A fejeskáposzta érzékeny a levegő páratartalmára, ezért célszerű légmentesen zárt műanyag zacskóba vagy tárolódobozba helyezni, hogy minimalizáljuk a páratartalom hatásait.
 • Elválasztott tárolás: Fontos, hogy a fejeskáposztákat ne tároljuk más zöldségekkel vagy gyümölcsökkel együtt, mert az érési folyamat során kibocsátott etilén gáz felgyorsíthatja a fejeskáposzta romlását és öregedését.

Tartsuk szem előtt, hogy a fejeskáposzta tárolási ideje korlátozott, általában csak 1-2 hónap, ezért célszerű csak annyi káposztát betakarítani és tárolni, amennyit az elkövetkező időszakban fel tudunk használni.

Összességében tehát a fejeskáposzta termesztése magában foglalja a magvetéstől a betakarításig terjedő folyamatot, amely magában foglalja a vetőmagok beszerzését, az ültetést és palántanevelést, a gondozást és védekezést a betegségek és kártevők ellen, valamint a megfelelő tápanyagellátást. A megfelelő időzítés, gondos gondozás és védekezés, valamint a helyes tárolás segíthet a sikeres fejeskáposzta termesztésben, és friss, ízletes káposzták élvezetét nyújthatja a betakarítás során.